Koopgids voor robotstofzuigers; wat moet je allemaal weten?

Koopgids voor robotstofzuigers; wat moet je allemaal weten?

2 oktober 2019

Een huis schoonhouden is hard werken. Waarom zou je dan geen robotstofzuiger in dienst nemen?
Weet je niet waar je in je zoektocht naar een robotstofzuiger moet beginnen? Er is voor ieder budget een schoonmaakrobot beschikbaar.
Er zijn talloze robotstofzuigers verkrijgbaar in verschillende prijsklasses die kunnen helpen bij reinigen van onder meer de vloeren in huis. Of het nu tapijt, parket, laminaat, of hardhout betreft, wel of geen huisdieren, er is altijd een robotstofzuiger die aan de behoeften voldoet.
De stofzuigers zijn tegenwoordig van dusdanig goede kwaliteit en voorzien van tal extra functies, waardoor ze net zo efficiënt schoonmaken als de tradiationele stofzuiger en bij thuiskomst zorgen voor een vlekkeloos verblijf, aangezien je ook kunt kiezen voor een robotstofzuiger met WiFi.
Deze gids is samengesteld voor degenen die in de beginfase zitten voor de aanschaf van een robotstofzuiger. Als je snel duidelijk wilt hebben waar je op moet letten, dan volgen hier enkele tips.

Ecovacs Deebot OZMO930 Main Image

Snelle tips

Begin met het inspecteren van je huis. Heb je tapijt of juist een hardhouten vloer? En heb je huisdieren die bijvoorbeeld voor extra vuil zorgen? Dit zijn namelijk belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je de robotstofzuiger zijn gang kan laten gaan.
Bepaal eenbudget. Je kunt vanaf €200,- een stofzuiger kopen, maar ook met gemak voor €1000,- of meer. De lagere prijsklassen bieden wel minder populaire functies in de modellen, zo ontbreken dan vaak de getande borstelrollen en WiFi om de robotzuiger op afstand te bedienen. Robotstofzuigermodellen met een bijbehorende app maken het eenvoudiger om ze op afstand te besturen en de schoonmaak in te plannen. Sommigen kunnen zelfs in kaart brengen waar ze hebben schoongemaakt.
Het ene model reinigt beter dan het andere. Zo maken dus niet alle robotstofzuigers hetzelfde schoon. Sommigen zijn beter in het opzuigen van dierenharen op tapijten, terwijl anderen weer beter presteren op hardhout of juist vinyl.
De levensduur van de batterij is een belangrijke factor. Meestal geldt: hoe groter de batterij, hoe beter de schoonmaakbeurt en hoe langer de accu meegaat voordat deze weer moet worden opgeladen. Zeker bij grotere huizen is dit een voordeel. Maar het is ook prima wanneer je wat geld wilt besparen, je een model kiest dat zichzelf moet parkeren om zich tussentijds op te laden.

Waarom een robotstofzuiger?

Dit is de toekomst en de robot doet straks alles voor ons: auto's rijden, drones navigeren en stofzuigen van het huis en de meubels. Een robotstofzuiger houdt het huis relatief schoon en bespaart je een schoonmaker of zelf veel werk.
Een robotstofzuiger vervangt niet direct de rechtopstaande stofzuiger, maar het helpt wel om voedselkruimels, kattenbakvulling, alle soorten haar etcetera op de vloer op te pikken. Ook zijn deze stofzuigers geschikt voor kantoorruimtes. Veel robotzuigers kunnen vaak eenmaal per dag of meerdere keren per week aan het werk worden gezet en sommige zijn dus bestuurbaar met een app. Als je je zorgen maakt over allergieën of stof, dan kun je ook modellen vinden met een ingebouwde HEPA-filter.

iRobot Roomba 960 Main Image

Heb je een hardhouten vloer of tapijt?

De meeste robotstofzuigermodellen kunnen gemakkelijk het reinigen van zowel tapijt als hardhouten vloeren aan, maar sommige zijn beter in het schoonmaken van het ene of het andere. Robuuste stofzuigers van hogere kwaliteit zijn meer geschikt voor snelle oppervlakveranderingen door het vermogen op te voeren wanneer er een tapijt wordt gedetecteerd. En vervolgens wordt er gas teruggenomen wanneer er een hardhouten ondergrond wordt gedetecteerd. Het kan ook zijn dat de goedkopere modellen verstrikt raken in kwasten in het tapijt.
Als je bijvoorbeeld alleen op zoek bent naar model voor een houten vloer, dan volstaat vaak al het goedkopere model omdat deze goed werken met deze ondergrond. Er zijn ook robotstofzuigers die zowel kunnen stofzuigen als dweilen, maar de ervaring leert dat ze beide taken nog niet bijzonder goed doen.

Hoe groot is het huis?

Bedenk hoe groot je huis is alvorens je op Coolblue er eentje gaat uitzoeken. Sommige robotstofzuigers, zoals de iLife V3s Pro, werken beter in kleine omgevingen zoals appartementen en kleinere huizen, anderen, zoals de iRobot Roomba 960 zijn beter geschikt voor grotere ruimtes. De keuze hangt dus ook voor een groot deel af van de grootte van de woning.
Je moet ook rekening houden met je meubelen, aangezien niet alle robotstofzuigers onder lage tafels en bedden kunnen. Let hier dus ook goed op en bepaal wat je wilt en bestel dan pas.

iRobot Roomba 960 - Robotstofzuiger
€ 437,10
Op voorraad. Voor 19:30 uur besteld, morgen in huis

Heb je huisdieren?

Gelukkig zijn veel robotstofzuigers ook geschikt voor het opruimen van huisdieren resten. Modellen zoals de Samsung POWERbot Smart Control en de Ecovacs Deebot OZMO930 kunnen relatief gemakkelijk honden- en kattenhaar opzuigen. Wanneer je last heb van allergieën, dan hebben deze robotstofzuigers HEPA-filters om de allergenen die in de lucht hangen eruit te halen.
Het nadeel van een robotstofzuiger voor je huisdieren is dat je wel voor extra onderhoud moet zorgen, want de rolborstel, zijborstels en HEPA-filters moeten eerder worden vervangen. Ook dien je de vuilnisbak van de robot vaker te legen, zodat deze niet verstopt raakt.

Zoals je dus kunt lezen zijn robotstofzuigers verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en voor verschillende prijzen. In dit productgeval geldt, hoe meer je uitgeeft, hoe meer functies je krijgt. Neem rustig de tijd en zoek een robotstofzuiger uit die bij je past en ervaar alle voordelen. En wil je eerst nog meer weten over de robotzuiger, lees dan eerst het artikel "Waarom zou je een robotstofzuiger moeten aanschaffen?".

Samsung POWERbot Smart Control Main Image

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden