Waarom zou je een Roomba robotstofzuiger aan moeten schaffen?

Waarom zou je een Roomba robotstofzuiger aan moeten schaffen?

5 februari 2020

De iRobot Roomba robotstofzuiger wordt beschouwd, samen met Dyson, tot de beste draadloze stofzuigers van dit moment. Gezien de specialisatie en het aantal modellen van Roomba, is er inmiddels voor elk soort huishouden, budget en ondergrond een passende en zeer goed functionerende Roomba robotstofzuiger op de markt. In dit artikel lees je alles over Roomba en waarom je een robotstofzuiger van dit merk dient aan te schaffen.

iRobot Roomba i7+ Main Image

Hoe werkt de Roomba?

De Roomba werkt, afhankelijk van het model, op een verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een willekeurige reiniging. Dit betekent dat de Roomba naar voren gaat in één richting en pas  beweegt in een andere richting wanneer het een object raakt. Deze willekeurige bounce techniek zorgt er wel voor dat ook de zijkanten middels de zijborstels worden gereinigd en dus ook de plinten tegen de muren aan.
De Roomba is niet volledig afhankelijk van willekeurige bewegingen, aangezien het ook gebruik maakt van een sensor die helpt bij het vinden van de juiste weg in de kamer. Deze sensor ziet meestal tijdig de objecten en vertraagt om een beschadiging te voorkomen. Dit helpt ook om te voorkomen dat er van een trap af wordt gereden.
Tevens heeft de Roomba iRobot een sensor die vuil detecteert. Dit wordt gedaan door middel van een elektrische sensor, waardoor de Roomba erdoor en eromheen cirkelt totdat de vuile plekken in echt schoon zijn. Dit is een geweldige en onderscheidende functie.
Een andere sensor die in de Roomba zit is de virtuele muur die je kunt instellen en waarmee door infraroodlichten wordt verteld waar die niet dient te komen.

Duurdere modellen, zoals de S9+, kunnen het huis volledig in kaart brengen. Met hun camera's kunnen ze de kamers fotograferen en een profiel van het huis opbouwen. Zo vermijden ze gebieden die al zijn schoongemaakt, en hebben een reinigingsstijl die beter is dan een traditionele stofzuiger.

iRobot Roomba s9+ - Robotstofzuiger
€ 1499,00
Uiterlijk 10 april in huis

Is een Roomba zijn geld waard?

Dit is een subjectieve vraag. Er zijn verschillende Roombas voor verschillende budgetten en behoeften.
Enkele redenen waarom een Roomba de moeite waard is:
- Je hebt moeilijk bereikbare plekken. Een Roomba reinigt onder meubels en hoeken waar je normaal niet komt.
- Je hebt dagelijks onderhoud nodig. Zeker met huisdieren of kinderen is het ideaal voor de dagelijkse schoonmaak.
- Voor hardhouten vloeren heb je de goedkopere die geschikt voor hardhout.
- Voor tapijt heb je een duurder model. Deze werkt optimaal maar is wellicht niet betaalbaar voor iedereen.
- De Roomba is ideaal voor het dagelijkse zuigwerk. Voor het zuigen van puin is de Roomba robotstofzuiger niet geschikt.

Maken Roombas lawaai?

De iRobot kan een beetje luidruchtig zijn. De goedkopere modellen zijn wat luider dan de duurdere modellen. Echter kun je de robotstofzuiger zijn werk laten doen wanner je zelf niet thuis bent of juist in een gedeelte waar je op dat moment niet zit. Zo heb je het minste of geen last van het geluid. Het geluid ontstaat mede door de krachtige zuig motor.

Zoals voor alle hobbels in een ruimte, hangt het er helemaal van af wat voor soort Roomba je hebt. Sommige Roombas zijn beter bestand tegen de oneffenheden en kunnen beter werken met snoeren en objecten in de buurt. Ook hier geldt dat de duurdere modellen deze obstakels beter kunnen lezen en vermijden.

De Roomba vergeleken met de concurrentie

Roomba vs Dyson

Dyson is een grote concurrent in de stofzuiger wereld en heeft onlangs een eigen lijn opgezet van robotstofzuigers om te kunnen concurreren met Roomba.
De Dyson is groter dan de meeste Roomba modellen. Dit kan uitmaken omdat iemand juist een meer compacte robot wilt hebben.
De manier waarop ze stofzuigen verschilt. De Roomba heeft de neiging om in een rechte lijn te gaan en pas te bewegen wanneer het raakt een object. De Dyson gebruikt juist een rasterpatroon om zich te verplaatsen.
De Dyson heeft over het algemeen een kleinere vuilnisbak en de levensduur van een Dysin batterij is slechter. Een Dyson kan ongeveer 45 minuten mee terwijl de Roomba soms wel 90 tot 120 minuten meegaat.
De high-end Roomba modellen passen hun zuigkracht aan op tapijten, de Dyson gebruikt de hele tijd een hoog vermogen.
Een Dyson irobot heeft loopvlakken om zich mee te verplaatsen en de Roomba gebruikt wielen.
De Dyson is overall een stuk minder geliefd bij reviewers dan de Roomba modellen. Gemiddeld scoort de Dyson met al zijn modellen nog geen 3 sterren op een schaal van 5 terwijl de de meeste Roomba modellen worden beoordeeld met minimaal 4 sterren.

Roomba vs Deebot

Deebot is een ander Chinees bedrijf dat een aantal geweldige robots aanbiedt voor een fractie van de prijs. Sommigen willen een Roomba omdat het van een Amerikaans bedrijf is en betrouwbaar in hun ogen. Echter als de oorsprong van de robot voor jou niet uitmaakt, laten we Deebot en Roomba vergelijken en kijken welke beter is.
Beide hebben veel overeenkomsten. Zowel de Roomba als de Deebot werken middels mapping om de vloeren het beste schoon te krijgen. En beide gebruiken ook zijborstels.
De Deebot heeft meer reinigingsmogelijkheden, zoals het gebruik van directe zuigkracht of het gebruik van de hoofdborstel. De hoofdborstel werkt geweldig voor tapijten en de zuigkracht is goed geboeg voor huisdierharen. Je zult je minder zorgen maken dat de haren van het huisdier verstrikt raken in de borstels.
Allebei de robotzuigers hebben slimme functies om het jou veel gemakkelijker te maken. Je kunt het reinigingen inplannen, ze op afstand bedienen en nog veel meer.
Eigenlijk zijn het allebei geweldige robots en is men ook onder de indruk van wat de Deebot te bieden heeft. De Deebot is wat goedkoper, heeft een midner bewezen track-record en de virtuele muurfunctie werkt iets anders. Verder zijn ze aan elkaar gewaagd en is het aan de gebruiker om de modellen online zelf te vergelijken. Hier moet wel gezegd worden dat de score/waardering van de Roomba overall ietsje hoger is dan die van de Deebot, maar de verschillen zijn minimaal.

iRobot Roomba 605 Main Image

Vergelijken van Roomba modellen

Ben je overtuigd om een Roomba robotstofzuiger aan te gaan schaffen? Lees dan eerst het artikel Welke Roomba past het beste bij jou? en weet precies welk Roomba model het beste past bij jouw huis en budget. Veel plezier gewenst met je iRobot en geniet van de tijd die je krijgt door al het stofzuigwerk uit handen te geven!

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden