Hoe werkt een robotstofzuiger en welke moet je kopen?

Hoe werkt een robotstofzuiger en welke moet je kopen?

2 oktober 2019

Eén van de zwaarste en vervelendste klussen in huis is stofzuigen. Door de huidige techniek en ontwikkelingen, is het vanaf heden mogelijk om dit probleem te verhelpen. Namelijk door het gebruik van een  robotstofzuigers. Inmiddels zijn deze zo geperfectioneerd, dat ze al het stofzuigwerk voor je uit handen nemen.

In plaats van een grote en bedrade stofzuiger pakken om het huis te stofzuigen, kun je de robotstofzuiger informeren over wat hij dient te doen. Vervolgens gaat alles vanzelf en hoeft er geen menselijke inspanning meer aan te pas te komen. In dit artikel lees je wat je allemaal moet weten over de robotstofzuiger en welke je moet kopen.

iRobot Roomba 960 - Robotstofzuiger
€ 437,10
Op voorraad. Voor 19:30 uur besteld, morgen in huis

Hoe werkt een robotstofzuiger?

De meeste robotstofzuigers zijn ontworpen met één of twee draaiende borstels en met één of twee rollende borstels. Deze borstels werken samen om zowel groot als klein vuil naar binnen te krijgen. In het midden van de borstel zit het vacuümstuk dat zorgt voor zuiging en al het vuil, vacht, voedsel, haar et cetera naar binnenhaalt. Vervolgens wordt opgeslagen in een verwijderbaar gedeelte. Zodra deze is gevuld, kun je deze eenvoudig losmaken en de inhoud legen.

Ook bevat de autonome robotstofzuiger verschillende soorten sensoren. De meeste zijn naar beneden gericht, zodat het apparaat wordt geholpen om over een richel te komen en over trappen te rijden. De duurdere modellen hebben ook bovenop sensoren om een kamer in beeld te krijgen voor en tijdens het reinigen.

Je kunt een robotstofzuiger programmeren om volgens een vast schema te zuigen. Dit gaat vaak via de bedieningselementen op het apparaat zelf. Duurdere modellen kunnen ook door een controller, luidspreker of app worden beheerd en bediend.

Ongeacht het type of de uitvoering van het apparaat, kun je er zeker  van zijn dat het vuil in het gehele huis wordt opgezogen. Mits de instelling juist is. Je kunt ze programmeren om dagelijks, wekelijks en op gewenste tijdstippen aan het werk te zetten, zodat je in een schoon huis komt. Tegenwoordig zijn alle modellen krachtig en slim genoeg om dit te regelen.

Beperkingen van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger heeft niet dezelfde reinigingskracht en wendbaarheid als die van een traditionele, bedrade stofzuiger. Simpelweg omdat stroom meer kracht geeft dan een accu. Hoewel de meeste units meer dan voldoende zuigkracht hebben, kan het vacuümdeel niet elke centimeter vloer pakken, want handmatig kun je makkelijker in hoeken komen of onder tafels door meubelen weg te schuiven.

Tevens heeft een robotstofzuiger sensoren om te zorgen dat deze niet van een trap afrolt. Wel gaat de robotzuiger gewoon over kabels en dit kan in sommige gevallen zorgen dat een USB of lichtkabel vervormd raakt. Indien je huisdieren in huis hebt en je dagelijks wil laten zuigen, dan dient wel met enige regelmaat de bak handmatig te worden geleegd. Ook dient de robotstofzuiger zich met enige regelmaat op te laden. De zuigtijd is immers ongeveer een uur (afhankelijk van de accugrootte). Je moet dan eerst een paar uur wachten alvorens de accu weer krachtig genoeg is om door te gaan met zuigen.

De beste robotstofzuigers

Ben je overtuigd, bereid om het stofzuigwerk uit handen te geven en geïnteresseerd in een robotstofzuiger, dan vind je hieronder een top 5 met de beste robotzuigers. Verschillende soorten staan hier vermeld in verschillende prijsklassen. Allemaal zijn ze positief ervaren door eerdere gebruikers en voldoen ze aan de strenge normen. Doe er je voordeel mee, kies er één uit en je hoeft nooit meer zelf te stofzuigen.

Top 5 best verkochte robotstofzuigers:

  1. Ecovacs Deebot 605 (€ 299,-)
  2. Eufy Robovac 11s (€ 199,-)
  3. iRobot Roomba 676 (€ 295,-)
  4. iRobot Roomba 960 (€ 437,-)
  5. Princess Deluxe 339000 (€ 237,-)

Reacties

Heeft die Princess deluxe robotstofzuiger ook sensoren zodat die niet van de trap valt?

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden