Wat is het verschil tussen een draadloze en robotstofzuiger en welke moet je kiezen?

Wat is het verschil tussen een draadloze en robotstofzuiger en welke moet je kiezen?

27 januari 2020

Tegenwoordig komen zowel de robot als draadloze stofzuigers snel op. Gezien de technologische ontwikkelingen is de kwaliteit en zuigkracht van deze stofzuigers meer dan goed, waardoor de traditionele stofzuiger - één met bedrading - naar de achtergrond wordt gedrukt. Maar welke moet je vervolgens kiezen en waarom? Hieronder worden zowel de draadloze als robot stofzuigers toegelicht. Vervolgens vind je een beknopt overzicht per stofzuiger met de voor- en nadelen. Zo kun je uiteindelijk zelf de keuze maken welke stofzuiger het beste past bij jouw wensen.

Draadloze stofzuiger

De voordelen van draadloze stofzuigers is dat deze lichter zijn dan traditionele stofzuigers en niet worden beperkt door de snoerlengte of aanwezigheid van stopcontacten. Kan hierdoor makkelijk worden gebruikt voor lastigere klussen zoals het zuigen van de auto of trappen. Ook is deze kleiner en hierdoor makkelijker op te slaan. Je hebt echter wel te maken met een beperkte levensduur van de batterij en ook de stofcapaciteit is minder en er wordt vaker onderhoud vereist. Meer informatie over de verschillen tussen een draadloze en traditionele stofzuiger lees je op draadlozestofzuigers.com.
Gezien het gewicht kun je deze makkelijk monteren aan de muur aan de mvaak meegeleverde beugels. Dit maakt ze ideaal voor snelle schoonmaakklussen.
De meeste draadloze stofzuigers gaan tussen de 20 en 45 minuten mee alvorens ze weer opgeladen moeten worden. Sommigen hebben een verwisselbare batterij. De stofcapaciteit is ongeveer 0,7 liter.  Sommige modellen zijn zonder stofzak en hebben functies die voorkomen dat stof ontsnapt, zoals de vuiluitwerper van Dyson.
De belangrijkste probleemgebieden voor draadloze stofzuigers zijn het reinigen van tapijten en het vasthouden van allergenen. Simpelweg omdat de zuigkracht minder is.
Afgezien van reinigingskracht, wil je er ook zeker van zijn dat een draadloze stofzuiger lang genoeg meegaat om het schoonmaken te voltooien. De levensduur van de batterij varieert enorm, van slechts zeven minuten op vol vermogen voor sommige modellen tot meer dan een uur op andere. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de stofzuiger, hoe langer de levensduur van de batterij is. Het is de moeite waard om te overwegen of u graag weinig en vaak schoonmaakt of dat u het hele huis in één keer wilt kunnen aanpakken. Oplaadtijd telt ook, dus hoe lang het duurt voordat een draadloze stofzuiger is opgeladen. Dit kan variëren van een uur tot meer dan zestien uur. Een draadloze stofzuiger is met name geschikt voor kleinere huizen met beperkt tapijt of voor erbij.

Dyson V11 Absolute Main Image

Robot stofzuiger

De robotstofzuiger is enorm doorontwikkeld de laatste jaren, waardoor het een zeer goede concurrent van de traditionele en draadloze stofzuigers is geworden. Ze kunnen bijna alles zelf, zijn klein en hebben een enorme zuigkracht om het huis volledig schoon te maken en houden. Het scheelt je werk, hoewel ook een robot geleegd moet worden. Over het algemeen zijn ze ook een stuk duurder dan andere stofzuigers en kun je ze niet snel oppakken voor het opruimen van kruimels en dergelijke.
Je kunt de robot instellen om je huis elke dag van de week schoon te laten maken en jou het harde werk te besparen. Mensen zijn tegenwoordig drukker dan ooit en het is geen verrassing dat deze apparaten zo populair zijn. Gezinnen met werkende ouders huren vaak een schoonmaaksterin om te stofzuigen, maar een robotstofzuiger biedt de oplossing om deze kosten te besparen.
Vooralsnog zijn ze niet helemaal in staat om een huis van boven naar beneden schoon te maken omdat ze nog niet trappen kunnen bewandelen en bijvoorbeeld gordijnen kunnen zuigen. De verwachting is dat in de toekomst, gezien de groei en verfijning, de robotstofzuiger wel degelijk in staat is en het vermogen heeft om een ​​huis van boven naar beneden te reinigen.

Eufy by Anker Robovac 35C Main Image

Verschil tussen een draadloze- en robotostofzuiger

Draadloos: snel te gebruiken, geen last van snoer of opladen, zelf te bedienen, beperkte zuigkracht, komt goed onder banken en in de hoeken, kan ook trappen reinigen, slechts 20% voldoet aan de norm.
Robot: het gros voldoet aan de wensen, goede zuigkracht, beperkte opvangbak, veel verschil in aansturingsprogramma, doet alles zelf, niet even snel in te zetten bij een ongelukje, komt lastiger in de hoeken en over trappen, laad zelf en houdt bij welk deel is gezogen maw gaat gestructureerd zelfstandig door de woning.

Kortom

Allebei de stofzuigers hebben voor- en nadelen, maar zijn over het algemeen praktischer dan een traditionele, bedrade stofzuiger. De conclusie is dat wanneer je voor kwaliteit en zuigkracht wilt gaan, een robotstofzuiger beter aan deze wensen voldoet. Ook is de robotstofzuiger zelf regulerend en komt makkelijker op plekken zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Echter, wanneer je snel iets wilt opzuigen in de keuken, kamer of waar dan ook, dan is de draadloze stofzuiger ideaal. De kans dat je een mindere draadloze stofzuiger aanschaft is groter, want slechts een aantal stofzuigers voldoet. Bij een robotstofzuiger is dit minder vaak het geval en haal je bijna altijd iets goeds in huis. Daar staat wel tegenover dat de robotstofzuiger fors duurder zijn in aanschaf dan een draadloze of bedrade stofzuiger.
De beste robotostofzuigers vind je in het artikel De top 10 beste robotstofzuigers en de beste draadloze lees je hier.
Overigens kun je ook voor een combinatie gaan, afhankelijk van het budget dat er te besteden is; een robotstofzuiger voor de dagelijkse en structurele schoonmaak van de woning en een draadloze voor incidenten of extra zuigbeurten die je zelf doet.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden